levné cestování - stopover na letišti

Ryanair - informace, letenky, zavazadla, check-in

Letecká společnost Ryanair

Ryanair je irská nízkonákladová letecká společnost se sídlem v Dublinu. Řadí se mezi největší letecké přepravce v Evropě. Založena byla v roce 1984.

Z Prahy létá do Dublinu, Paříže, Ammánu, Londýna, Říma, Barcelony, Madridu, Kodaně a do dalších 30 měst. Po celé Evropě pak létá do více než 200 destinací. 

Letecká společnost vlastní letadla Boeing 737–800 a její IATA kód je FR.

Levné letenky po Evropě

Letecká společnost dává zpravidla letenky do akce v období od 1–3 měsíce před odletem. Pokud sháníte letenky na léto, pak je vhodné kupovat letenky s 3 - 6 měsíčním předstihem. 

Letecká společnost létá levně z Prahy do těchto destinací:

Ammán, Barcelona, Bari, Benátky, Billund, Bologna, Bordeaux, Brusel (Charleroi), Budapešť, Dublin, Edinburgh, Göteborg, Kodaň, Krakov, Londýn (Stansted), Madrid, Málaga, Manchester, Marseille, Milán, Paříž-Beauvais, Pescara, Pisa, Řím (Ciampino), Riga, Stockholm Skavsta, Trapani a Zadar. 

Z dalších letišť v ČR pak do Londýna a to z Brna a Ostravy. Z Pardubic pak do Alicante.

Dále letecká společnost Ryanair operuje lety z blízkých letišť a to z Vídně, Berlína, Norimberku, Krakowa, Wroclavi nebo Katowic.

V akci lze sehnat letenky z Prahy za 199 Kč za jednosměrný let, zpátečky do 500 Kč. Průměrná cena zpátečních letenek se pak pohybuje kolem 800 - 1 800 Kč. 

Jaká zavazadla mám u Ryanair v ceně?

Na palubu letadla si můžete vzít zdarma pouze 1 příruční zavazadlo o rozměrech 40 x 25 x 20 cm, které se vejde pod sedadlo před Vámi. Maximální hmotnost je 10 kg.

Pokud si zakoupíte Priority pass za 8 - 25 eur, budete si na palubu letadla moci vzít 10 kg zavazadlo o rozměrech 55 x40 x 20 cm1x menší příruční zavazadlo o rozměrech 40 x 25 x 20 cm.

V případě, že byste chtěli cestovat s 10 či 20 kg zavazadlem - můžete si ho také nechat odbavit do podpalubí a to za 12 - 30 eur.

Online odbavení

Online odbavení, tzv. check-in je zdarma pouze v online verzi. Je tedy třeba provést odbavení v aplikaci nebo na webových stránkách Ryanair. Odbavení na letišti je totiž zpoplatněno částkou 55 EUR za jednu cestu a osobu.

Online odbavení se u letecké společnosti Ryanair otevírá pouze 24 hodin před odletem. Nejpozději je však možné odbavit se 2 hodiny před odletem. Pokud si zaplatíte za výběr sedadla (od 160 Kč), můžete se odbavit až 30 dní před odletem.

Po dokončeném online odbavení získáte palubní vstupenky. Letenky si můžete vytisknout v paírové podobě, případně si je uložit do telefonu. Na letišti pak ukážete palubní letenky v mobilu s QR kódem na mobilním telefonu.

Sedadla zdarma?

Letecká společnost rozsazuje cestující náhodně. Zpravidla tak budete sedět o 5 - 10 řad jinde. Taková sedadla jsou zdarma. Pokud chcete sedět vedle sebe, je nutné si připlatit za sedadla.

Pokud cestujete s dítětem mladším 12 let, které musí sedět vedle doprovázejícího dospělého (nad 16 let), musí si dospělý zakoupit konkrétní sedačku (od 160 Kč), dítě pak už nemusí – bude automaticky usazeno na sedačku vedle zdarma.

Storno letenky

Většina nízkonákladových leteckých společností má storno poplatek ve výši ceny letenky. Pokud tedy nepoletíte, storno poplatek je ve výši 100%. 

Změna termínu či jména


Změna termínu je pak standardně zpoplatněna částkou 1 200 - 1500 Kč za jednosměrný let a osobu. 

Změna jména je pak zpoplatněna částkou 2 600 - 3 200 Kč na celé rezervaci. 

Mnohdy se tak změny nevyplatí a je lepší letenku nechat propadnout a zakoupit za lepší cenu novou letenku. 

Schovat

Zůstaňte v kontaktu Důležité odkazy O ObleťSvet.cz