levné cestování - stopover na letišti

Berlínské letiště Brandenburg se otevřelo o 9 let později

„Lepší pozdě než nikdy“ - to je celkem výstižný termín pro nové berlínské letiště, které se konečně dne 31. října 2020 otevřelo. Přesně o 9 let později než bylo původně v plánu a trochu nešťastně v době, kdy letectví trpí nejhorší krizí ve své historii kvůli pandemii. Dříve nebylo možné letiště zprovoznit, protože nezískalo kolaudační souhlas.

Berlínské letiště Brandenburg „Willy Brandt“ nahradí berlínské letiště Tegel. Nové letiště se nachází 18 km jihovýchodně od Berlína ve spolkové zemi Braniborsko, hned vedle druhého největšího letiště v Berlíně - Berlín Schönefeld. Nové letiště je pojmenováno podle oblíbeného bývalého německého kancléře Willyho Brandta. Z
kratka letiště je BER. 

Historie letiště 

Myšlenka centrálního letiště pro německé hlavní město se objevila po znovusjednocení země v roce 1991, plánování nového letiště začalo o rok později. Letiště mělo mít původně název „Berlin Brandenburg International“. Výstavba letiště začala v roce 2006 a před původním otevření v roce 2011 však byly nalezeny nedostatky v protipožární ochraně. Inaugurace naplánovaná o několik týdnů později za přítomnosti Angely Merkelové a 10 000 diváků byla narychlo zrušena. Nalezeny byly další chyby, např. vadný osvětlovací systém nebo příliš krátké eskalátory. To všechno narušilo původní plány, projekt se zpozdil a mnohonásobně se zvýšily jeho náklady.

Přípravy na otevření dne 31. října 2020

Na otevření letiště se personál chystal od ledna. Během 27 zkušebních dnů v červnu pak byly otestovány všechny procesy s 24 000 zaměstnanci a 9 900 komparzistů. K realistickému zážitku na letišti přispělo přibližně 17 000 kusů zavazadel a 54 000 rezervací letů pro 2350 letů.

První let z letiště Berlína Brandenburg

První komerční let z BER odstartoval dne 1.11. v 6:45 ráno s easyJet do Londýna Gatwick.

první let z nového berlínského letiště
Schovat

Zůstaňte v kontaktu Důležité odkazy O ObleťSvet.cz